Новина: Коледари благославят из селата в Търговищко
(Категория: Общество)
Публикувано от tonipirin
понеделник 10 декември 2012 - 11:07:35

Деца и мъже от няколко села в община Търговище ще изпълнят обичая Коледуване - съобщава главен експерт "Читалища" Янета Димитрова. Щастливите стопани, посетени от тях, ще получат благословии за здраве и берекет. Коледарите са организирани от ръководствата на местните читалища.

Коледуване по беломорски ще има в търговищкото с.Здравец. Там коледарите ще изпълнят автентичен обичай според стародавни традиции, придружен с типични песни от Беломорието.

Читалището в с.Стража също има група деца от първи до шести клас, които не за първи път ще коледуват на 24 и 25 декември 2012 г. и ще благословят с песни и наричания стопаните от селото. "Част от средствата, които събират от коледуването, те дават и на местната църква, за да покажат, че са добри хора и християни", - сподели секретарят на читалището Илияна Петрова.
Вече 18 години в с.Макариополско по Коледа по улиците и къщите можете да срещнете коледари. Те обикалят селото, разделени на две групи- деца от 3-4 клас и по-големи. Всяка година млади и възрастни очакват песните и наричанията им. Част от събраните средства коледарите, организирани от местното читалище, даряват на детската градина в селото.
Коледа по тракийски ще посрещнат в с.Буховци. От 17 ч. на 24 декември 10-тина мъже-коледари тръгват, за да благословят за здраве и благоденствие стопаните в селото. Репертоарът им е подкрепен и от 9 автентични тракийски песни. Заедно с тях ще обикаля и дядо Коледа, който раздава подаръци на децата, разказа читалищният секретар Кремена Кирилова.
Шест дечица от детската градина в кв.Въбел на Търговище на 19-ти декември ще развеселят сърцата на въбелчани. На 22 декември от 18 ч. във Въбел е коледният спектакъл в залата на читалището, на който ще има възстановяване на обичая Коледуване, викторина с дядо Коледа и много изненади за малчуганите.
Добрият старец ще радва и децата на Вардун с коледни и новогодишни изненади, както всяка година.


Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.171 )