Новина: Започва раздаването на хранителните продукти от втория транш на програмата на Европейския съюз
(Категория: Общество)
Публикувано от tonipirin
понеделник 05 ноември 2012 - 10:59:10

На 6 ноември (вторник), ще започне раздаването на продуктите по втория транш на програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица”, съобщават от Български червен кръст.

Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд „Земеделие”, а при реализирането й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните.
По време на втория транш в цялата страна ще бъдат раздадени над 17 000 тона хранителни продукти. Право да получат хуманитарната помощ имат над 309 000 нуждаещи се лица в цялата страна.
Всички поименни списъци на правоимащите лица са изготвени от Агенцията за социално подпомагане, а предоставянето на продуктите ще се извършва от над 5500 щатни служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособени за целта помещения.
В град Търговище адресът на пункта за раздаване е ул”Иван Асен” №1 /клуб на пчеларя/.
Продуктите, които всеки бенифициент ще получи по втория транш, са: брашно - 5 кг; ориз - 5,5 кг; спагети -1,5 кг; макарони – 0,800 кг; бисквити – 0,200 кг; захар – 8 кг; олио – 7 л; леща -12 кг; конфитюр-2 кг; картофено пюре – 1 кг; пчелен мед – 1,5 кг; кафе – 0,250; боб – 8 кг (общо – 52, 750 кг.). След приключване на програмата нераздадените продукти ще бъдат предоставени по списък, одобрен от Държавен фонд „Земеделие”, на институционални бенефициенти, каквито са социалните и психиатрични заведения в цялата страна.
За читателите на targovishtenews.com г - жа Ваня Борисова - ръководител на БЧК за област Търговище сподели, че се очаква във връзка с по - доброто организиране на процеса и по чисто логистични съображения раздаването на помощите за общините Попово, Омуртаг, Антоново и Опака да започне след около седмица.Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.31 )