Новина: От утре стартира ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници
(Категория: Общество)
Публикувано от tonipirin
понеделник 05 ноември 2012 - 19:33:28

Кубчета ваксини ще се разпространяват от самолети на територията на област Търговище, съобщават от Министерството на земеделието. Причината е стартиране на есенният етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници,която се провежда от Министерство на земеделието.

В операцията ще се включат 7 специално оборудвани самолета. Машините ще изхвърлят над 1 100 000 броя ваксинални примамки над територията на 20 области в страната. На един квадратен километър ще се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни.
Препоръчително е обаче те да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.
За първи път ваксинацията на хищници от въздуха бе извършена на два етапа през пролетта и есента на 2009 г., когато над 2 млн. ваксинални примамки бяха изхвърлени от самолетите върху площ от над 55 хил. км. От тогава броят на констатираните случаи на заразени с бяс животни е намалял драстично.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните.Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.36 )