Новина: Почина патриарх Максим
(Категория: Общество)
Публикувано от tonipirin
вторник 06 ноември 2012 - 11:46:35

Българският патриарх Максим е починал тази нощ около 4.00 ч.
„Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово светейшество българския патриарх Максим”, посочва Светият синод на БПЦ в официалното съобщение за кончината на главата на Българската православна църква-Българска патриаршия Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим.

„Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!”, пише още на сайта на Българската патриаршия.
В по-късно изявление беше съобщено, че смъртта на патриарха е настъпила вследствие на сърдечна недостатъчност.
Предполага се, че в завещанието си дядо Максим е посочил къде да бъде погребан.
Предстои да се насрочи поклонение, да се уведомят православните патриарси и властите. Митрополитите трябва да се съберат на извънредно заседание под ръководството на най-старшият от тях по стаж - Великотърновският Григорий, на което да определят временно управляващ Църквата, както и и.д. Софийски владика до избора на нов титуляр.
Митрополитът, избран за наместник-председател на БПЦ, в рамките на три месеца трябва да организира избора на нов български патриарх.
Три могат да бъдат номинациите за нов патриарх, който ще бъде избран догодина на църковен събор. С най-големи шансове според запознати за поста са Варненският митрополит Кирил, Ловчанският митрополит Гавраил и Сливенският митрополит Йоаникий.Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.39 )