Новина: Брутални нарушения по проекта „Белене”
(Категория: Политика)
Публикувано от paragraf22
сряда 23 януари 2013 - 10:55:00

В доклада на председателят на временната анкетна комисия Диан Червенкондев, разследваща извършени дейности по проекта „Белене” са изложени няколко фрапиращи факта.
На първо място, в обявената процедура по договаряне с обявление, в нарушение на разпоредбите на действащия към онзи момент Закон за обществените поръчки не са договорени всички основни параметри на договора за инженеринг, доставка и строителство – предмет на проведената процедура по обществена поръчка. Неизяснените въпроси са свързани основно с плащането за ключови събития, с графиците за плащане и с определянето на формулата за ескалация.


На второ място, съветът на директорите на Националната електрическа компания единодушно взема решение с протокол № 42 от 30 октомври 2006 г., с което упълномощава главния изпълнителен директор и изпълнителния директор да сключат договор за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ „Белене” с класирания на първо място „Атомстройекспорт” за сумата от 3 млрд. 997 млн. 260 хиляди евро. В доклада на агенцията се установява, че по смисъла на Закона за обществените поръчки и взетото решение на съвета на директорите на Националната електрическа компания няма подписан договор за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ „Белене”, а на 29 ноември 2006 г. се подписва споразумение по силата на което страните се задължават да продължат преговорите по някои недоговорени до този момент условия, сред които е формулата за ескалация на цената, която е следвало да се договори между страните до 31 май 2007 г. на базата на ЕВРОСТАТ и което да направи крайната цена на проекта определяема. Дори и след изтичане на посочените срокове, няма договорена формула за ескалация и цената остава неопределяема.


Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.441 )