Новина: Ученици почерпиха за рождения ден на Байрон
(Категория: Култура и изкуство)
Публикувано от paragraf22
сряда 23 януари 2013 - 19:02:10

С английски кейк и чай почерпиха за рождения ден на лорд Байрон в Езиковата гимназия в Търговище. Инициативата е на кръжока по драматургия, с ръководител Рени Стоименова, а почерпката подготви кръжокът по кулинария, наставляван от Анета Трифонова. Гости за празника бяха деветокласниците, които вече са овладели достатъчно добре английския език, за да се справят с байроновата поезия.
С инсценировка на откъс от незавършената поема „Дон Жуан” блеснаха актьорите от кръжока по драматургия. Така, докато се забавляваха, празнувайки рождения ден на великия англичанин, учениците неусетно бяха въвлечени в атмосферата на епохата, в която той е творил.


Рени Стоименова, за която Байрон е не само любим поет, но и знаменита личност, разказа интересни факти от забележителната му биография и по нетрадиционен начин увлече учениците в света на байроновата поезия и езика на английския романтизъм. „Това е начинът да се преподава класическата литература днес – убедена е г-жа Стоименова. За 200 години езикът, на който е писал Байрон, много се е променил и е почти неразбираем за съвременниците ни. Представени по един по-атрактивен начин - чрез игра и импровизация, на учениците стават близки както произведенията, така и изключително магнетичната и харизматична личност на лорда”.
Лорд Джордж Байрон е роден на 22 януари преди 225 години. Сред многото пикантерии в неговия кратък и бурен живот е и фактът, че Байрон активно участва в националноосвободителното движение на Гърция. Той умира там, подготвяйки атака на бунтовниците срещу турските поробители. Дори се говори, че само ранната му смърт е попречила на гърците да го изберат за свой крал след освобождението.Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.446 )