Новина: Приемат се документи за Общинския фонд „инвитро“
(Категория: Общество)
Публикувано от paragraf22
вторник 11 септември 2018 - 09:52:45

До 30 септември е срокът за подаване на документи за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми в община Търговище. Документите се подават в Центъра за административно обслужване на Общината всеки работен ден от 8.30 до 17.30 часа.
Кандидатите за подпомагане трябва да са български граждани, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на община Търговище през последните три години, да нямат задължения към държавата и местната хазна, да са здравноосигурени, без прекъснати здравноосигурителни права, да не са осъждани за престъпления от общ характер и поставени под запрещение, както и да е налице доказан стерилитет, лечим единствено с методите на асистираната репродукция.
Комисията за одобряване на кандидатурите ще заседава в срок до 15 октомври. Всяка от одобрените двойки ще получи до 2 500 лв. за изследвания и процедури.
30 000 лв. е годишният бюджет на Общинския фонд за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми в Търговище през 2018 г. Ако кандидатите са повече от предвидените средства, с предимство са тези, които не са ползвали държавно подпомагане и до момента не са вземали пари от Общинския фонд.
8 семейства бяха одобрени за финансиране след първия за годината прием на документи, който бе обявен през март. Също 8 са и родените деца от създаването на фонда през 2012 г. досега, за които има подадена информация в Община Търговище. В някои случаи родителите съобщават и с години по-късно за щастливото събитие, случило се и чрез съдействието на Общинския фонд.
През 2017 г. чрез Общинския фонд са подпомогнати 9 семейства или лица, живеещи на семейни начала.Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.4668 )