Новина: Започва гласуването за име на улицата при „пробива Катрафилов“
(Категория: Общество)
Публикувано от paragraf22
вторник 18 септември 2018 - 11:45:22

От днес, 18 септември, на сайта на Община Търговище започва гласуването в анкетата за избор на име на новоизградената улица при т.нар. „пробив Катрафилов“. Шест са предложенията, сред които гражданите могат да избират. Това са: ген. Иван Бончев, арх. Йордан Севов, Михаил Радославов, полк. Никола Свещаров, ген. Панайот Бърнев и Пеню Стоянов. Срещу всяка от възможностите за гласуване е публикувана и кратка биографична справка, изготвена от Регионалния исторически музей и Държавния архив Търговище.
Селекцията на имената бе извършена след проведено обществено допитване от Община Търговище и последвала работна среща на директора на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева, директора на Регионална библиотека „Петър Стъпов” Росица Куцарова и Галина Аврамова, експерт в Държавен архив Търговище, до които Общината изпрати запитване за експертно мнение и предложения за име на новата улица.
Експертите се спряха на шестте предложения за окончателното допитване, основавайки се на факта, че всяка от посочените в анкетата 6 личности е свързана с град Търговище, както и че всяко от тези имена би било в унисон с възрожденския дух на квартал Вароша.
„Мисионис“ и „Вароша“, които също бяха част от всички 54 различни предложения, постъпили в администрацията, не са включени в гласуването. Според експертите, тези имена не отговарят на целите на допитването, тъй като няма неоспорими исторически доказателства, че древният град в местността „Крумово кале“, който се счита за първообраз на Търговище, е носел името Мисионис. Вароша пък се казва кварталът, където се намира новото трасе. Така се наричат и повечето стари квартали в страната.
Община Търговище обяви допитване за име на новата улица, която е между ул.”Любен Каравелов” и бул. ”Трайко Китанчев” в края на август. Припомняме, че отсечката не може да бъде продължение на „Поп Сава Катрафилов”, тъй като е отклонение от тази улица. Не е възможно да бъде част и от бул. ”Сюрен”, заради вече съществуващата номерация, която няма как да бъде променена.
Гласуването ще продължи до 30.09.2018 г., включително.
Предложението, събрало най-голяма подкрепа в анкетата, ще бъде внесено на сесия на Общинския съвет.
Анкетата е публикувана на: http://targovishte.bg/poll.php?poll_id=16Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.4674 )