Новина: Ердоан заяви, че членството на Турция в ЕС не е задължително
(Категория: Политика)
Публикувано от paragraf22
неделя 27 януари 2013 - 16:28:37

Два изключително важни сигнала бяха излъчени в Турция. В единият случай става въпрос за социологическо изследване, а във вторият се касае изказване на премиера и водещ политик в Република Турция г – н Реджеб Таип Ердоан.
И двете действия визират процеса за присъединяване на Република Турция към Европейският съюз.


За първи път социологическо изследване показва анти – европейска насоченост на различните слоеве на турското общество. Оказва се, че към моментът 2/3 от допитаните изразяват открито своето негативно отношение към идеята за членство в Европейският съюз. Причините за това могат да се търсят както в трудностите, които съпътства процеса на преговори между ЕС и Турция, негативното отношение на сериозни политически лидери на страни членки към приобщаването на 70 милионна страна, доминирана стремежът за реставриране на „неоосманизмът” , както и самата липса на геополитическа перспектива пред ЕС.
Тези резултати съвпаднаха с едно генерално изявление на премиера на Република Турция. Господин Ердоан за първи път открито заяви, че стремежът на Турция за легитимиране на икономическия и политически възход може да се търси не само на Запад, но и на Изток. Какво стои зад тези думи?

Турция, която допреди 2 години беше давана за пример как една държава може да се превърне в изключително силен фактор в сложен район като Близкият изток е в началото на криза. Очевидно е, че амбициозният архитект на този стремеж към възход – външният министър на република Турция Ахмед Давутоглу не е преценил скоростта на този стремеж, както и естествените пречки за това. Няма нищо лошо да решиш да се превърнеш в хегемон на Източното Средиземноморие, но с цената на какво? Явен конфликт с Израел, който няма да доведе до нищо добро амбициозните политици в южната ни съседка, явна подкрепа за опозицията в Сирия и то не само на полето на политиката. Явна роля на желаещият да поеме „щафета” на умиротворителят на проблемите в Египет. И всичко това на фона на характеризираният като „тлеещо буре барут” кюрдски проблем…..
Очевидно е, че тезата на г – н Давутоглу за „отлични междусъседски отношения” или не работи, или просто никога не е съществувала. Проблемът относно неоосманизмът ще предизвика нови проблеми не само за самата Турция, но и за нейните съседи. А сред тях е и България…Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.472 )