Новина: „Южен поток” поскъпва
(Категория: Политика)
Публикувано от paragraf22
вторник 29 януари 2013 - 09:42:50

Оказва се,, че стойността на изграждането на техническата инфраструктура поскъпва изненадващо. Стратегическият проект, който първоначално беше структуриран лично от Владимир Путин беше разпределена финансово и експлотационно между руската компания „Газпром” и италианската ЕНИ.
В последствие „Газпром” ограничи собствеността върху проекта до 50 %, а останалите акции бяха поделени между италианската ЕНИ, френската компания EDF и немската компания Wintershall.
Изненадващо стойността на техническата инфраструктура се оскъпи до 7 милиона долара на километър. За сравнение наскоро открит подобен обект в Чехия е изграден при цена от 3,1 милиона долара на километър, а немски компании предлагат 2,8 милиона за километър тръба.


Архитектът на проекта „Южен поток” за който се твърди, че е лично президентът на Руската Федерация г – н Владимир Путин цели заобикалянето на украинската енергийна инфраструктура. Досега отношенията между Русия и Украйна ескалираха 2 пъти за последните няколко години, именно заради контрола на транзита на руски газ.
На 18 януари 2008 България и Русия подписват междуправителствено споразумение за сътрудничество при изграждането на газопровода „Южен поток“ през територията на България. Компанията, която ще изгражда и управлява газопровода на българска територия, ще се регистрира в България и ще е с 50% участие на България.
Между 250 и 400 млн. долара годишно може да печели България от транзитни такси (при пренос на 30 млрд. m³ годишно, а се предвижда разширяване на капацитета до 60 млрд. m³ г.) според източник от Министерството на икономиката и енергетиката.
След проведена открита процедура, в началото на февруари 2011 г. „Български енергиен холдинг” ЕАД и ОАО „Газпром” избраха консорциума между украинската компания ОАО „ЮЖНИИГИПРОГАЗ” и българското дружество „ГАЗТЕК БГ” АД за изпълнител на прединвестиционното проучване за българския участък от проекта „Южен поток”. Изпълнителят следва да проучи техническата, правната, екологичната, финансовата и икономическата осъществимост на българския участък от газопровода „Южен поток” с оглед обезпечаването доставките на природен газ за Централна и Южна Европа.Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.490 )