Новина: Криминален бюлетин
(Категория: Криминални)
Публикувано от paragraf22
понеделник 14 септември 2020 - 11:55:12

Започнати са две бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище. При извършена на 11.09.2020 г. в 22,19 ч полицейска проверка в община Търговище – на път I-4/София-Варна/, км 221+706, е установено, че 54-годишен правоспособен водач от с. Българаново, община Омуртаг, управлява в посока гр. Омуртаг товарен автомобил „Фиат Добло“ с турска регистрация – фирмена собственост, след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 1,51 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“. Взета му е кръвна проба за химическо изследване. Задържан е в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. При извършена в 19,40 ч на 13.09.2020 г. полицейска проверка в гр. Търговище е установено, че правоспособен 46-годишен водач от същия град управлява до жилищен блок в кв. „Запад“ лек автомобил „Ауди 80“ с търговищка регистрация – собственост на негов съгражданин. след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 1,55 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“. Водачът е отказал кръвна проба а химическо изследване.

При извършена на 17.09.2020 г. около 11 ч полицейска проверка в близост до жилищен блок в кв. „Запад 3“ на гр. Търговище на 48-годишна жена от същия град е установено, че тя държи у себе си 5 кг ситно нарязан тютюн, необлепен с акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон. Тютюнът е иззет по надлежния ред. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

На 13.09.2020 г. около 17,59 ч е възникнал пожар в с. Лиляк, община Търговище, при който е унищожена около 60 кв м селскостопанска постройка и намиращо се в нея неустановено към момента количество сено в насипно състояние – собственост на 46-годишен мъж от гр. Търговище. Пожарът е погасен от екипи на РСПБЗН-Търговище с три противопожарни автомобила. Спасени от огъня са намиращи се в близост сграда и товарен автомобил. Причините за възникване на инцидента са в процес на изясняване. По първоначални данни пожарът е предизвикан от запалени и оставени без надзор струпани на камара клони в близост до имота, като огънят е обхванал и сухи треви, и се прехвърлил в дворното място на споменатия имот. За погасяване на пожара са използвани 10 000 л вода.По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище.

Два пожар с материални загуби са гасили и служители от дежурния екип на РСПБЗН-Попово. Сигнал за пожар в сухи треви в с. Крепча в община Опака е бил получен на 13.09.2020 г. в 12,44 ч. Установено е, че причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън – при почистване на обработваемо място в местността „Басаново“ в землището на селото е била запалена купчина суха трева. Поради това, че огънят е бил оставен без надзор, както и поради наличие на вятър, той се е разпространил, като е обхванал намиращи се в непосредствена близост 100 декара царевично стърнище и частен пчелин. В резултат са унищожени 11 кошера/по-голямата част – празни/, 20 овощни дръвчета и 2 куб м дърва за огрев. Благодарение на бързата професионална реакция на пожарникарите е спасен от огъня обитаем фургон. Другият пожар, причинил материални щети, също е възникнал в резултат на небрежност при боравене с открит огън. Собственик на имот в гр. Опака е запалил в двора му сухи треви и градински отпадъци. Впоследствие огънят е обхванал и съседна стопанска постройка със складирани в нея бали със слама. В резултат на инцидента са унищожени 12 кв м покривна конструкция на постройката и 14 бали фураж. Спасени от огъня са две съседни сгради и други 30 бали със слама.
Реагирано е и на пожар, възникнал в микробус“Форд Транзит“ с търговищка регистрация в с. Ралица, община Търговище. В резултат на инцидента моторното превозно средство е унищожено. Предполагаемата причина за възникването му е късо съединение. Няма пострадали хора.
За горепосочения период от време служителите на районните служби ПБЗН са погасили без преки материални загуби още няколко пожара, възникнали в сухи треви и храсти поради небрежност при боравене с открит огън - в землището на с. Горно Козарево в община Омуртаг; над вилна зона „Кованлъка“ край гр. Търговище; в дворно място в с. Разбойна в община Търговище; на ул. „Гагарин“ в гр. Попово/там спасени от огъня са 3 намиращи се в близост сгради/, и в западната част на землището на с. Ломци, община Попово.

Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.5151 )