Новина: Евродепутатите осъждат действията на Турция във Вароша, Кипър, и призовават за санкции
(Категория: Общество)
Публикувано от paragraf22
понеделник 30 ноември 2020 - 09:56:29

Решението на Турция да „отвори“ затвореното предградие Вароша подкопава перспективите за цялостно решение на кипърския въпрос, предупреждават евродепутатите.


В резолюция, приета с 631 гласа „за“, 3 „против" и 59 „въздържал се", евродепутатите осъждат незаконните дейности на Турция в предградието Вароша на град Фамагуста и предупреждават, че неговото частично "отваряне" отслабва перспективите за цялостно решение на кипърския въпрос, изостря разединенията и укрепва постоянното разделение на острова.

Евродепутатите призовават Турция да предаде Вароша на законните й жители под временната администрация на ООН (в съответствие с Резолюция 550 (1984) на Съвета за сигурност на ООН) и да се въздържа от всякакви действия, които променят демографското равновесие на острова чрез политика на незаконно заселване.

Строги санкции срещу Турция

Устойчиво решение за обединението на остров Кипър и неговия народ може да бъде намерено само чрез диалог, дипломация и преговори, подчертават евродепутатите. Те призовават Европейския съвет да запази единната си позиция по отношение на незаконните действия на Турция и в отговор да наложи строги санкции.

Евродепутатите изразяват съжаление, че турските власти са подкрепили решение основано на принципа за съществуването на две държави в Кипър и отново заявяват подкрепата си за справедливо, всеобхватно и жизнеспособно споразумение, основано на двуобщностна, двузонна федерация с единен международноправен статут. Те също така призовават ЕС да играе по-активна роля в успешното приключване на преговорите под егидата на ООН.

Напрегнати отношения между ЕС и Турция

Докато Турция все повече се отдалечава от европейските ценности и стандарти, отношенията между ЕС и Турция са на исторически ниско равнище, предупреждава Парламентът. Незаконните и едностранни военни действия в Източното Средиземноморие накърняват суверенитета на държавите членки на ЕС Гърция и Кипър. Евродепутатите посочват също пряката подкрепа на Турция за Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах, както и действията й в Либия и Сирия.

Турската армия огражда Вароша веднага след инвазията в Кипър през 1974 г. Кипърските гърци, които са избягали от Вароша, не са имали право да се завърнат и след забраната на публичен достъп, Вароша на практика се превръща в призрачен град.


Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.5235 )