Новина: Кампания за набиране на реконвалесцентна плазма COVID -19
(Категория: Здравеопазване)
Публикувано от paragraf22
сряда 02 декември 2020 - 10:47:44

От месец януари 2021 г. Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Търговище започва подбор на донори за единица цяла кръв за производство на реконвалесцентна плазма COVID-19. В ОТХ към МБАЛ-Търговище ще се извършва стандартното кръводаряване , а самата процедура по отделяне на плазмата ще се осъществява в РЦТХ- Варна.
Реконвалесцентна плазма COVID- 19 се взема от преболедували и в период на възстановяване от COVID-19, отговарящи на определени изисквания за даряване на плазма чрез стандартно кръводаряване.
Кандидатите за даряване на плазма трябва да представят копие на медицинска документация (положителен PCR- тест, епикриза от лечебно заведение, бърз антигенен тест) или документ от РЗИ, удостоверяващ носителство на COVID-19.
Изисквания за кръводарители: телесно тегло- над 50 кг, възраст- от 18 до 65 години, интервал между даряванията- минимум 60 дни, нямат противопоказания-мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, захарен диабет, гърчове и т.н., 40 дни след положителен PCR тест.Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.5246 )