Новина: 8 ноември - Професионален празник на българската полиция
(Категория: Общество)
Публикувано от tonipirin
четвъртък 08 ноември 2012 - 10:39:43

На осми ноември - "Св. Архангел Михаил", традиционно се отбелязва професионалният празник на българската полиция.Празникът е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за неговото учредяване принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и на народното здраве Иван Русев приема идеята на подполк. Кисьов за определянето на патронен празник на полицията, и под влиянието на Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил.


Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че: "Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от Бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите".
Във връзка с професионален празник на българската полиция, в ОД на МВР - Търговище са повишени в категория 12 служители, а други трима - в длъжност.


Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.53 )