Новина: Винени черги и сърца по селата в Търговищко
(Категория: Култура и изкуство)
Публикувано от paragraf22
четвъртък 14 февруари 2013 - 08:07:31

За 14 февруари т.г. читалищата по селата в община Търговище организират празници на виното и любовта - информира гл. експерт "Читалища" Янета Димитрова. На повечето места ще зарязват наличните лозя или асми по дворовете на къщите.
В селата Баячево и Буховци обаче освен дегустации на домашните вина, ще бъдат направени и винени черги от цветовете на трите най-добри от тях.
В Баячево празникът утре започва в 8 ч. със зарязване на лозя в местността „Баира” край селото. След това в 10 ч. във фоайето на читалището започва дегустацията на винената реколта на селските майстори-винари. Специално жури ще оценява вината и ще избере трите най-добри. Те ще имат честта да украсят с виното си бяло платно, което ще се превърне в символична винена черга. Ще получат и награди, осигурени от спонсорите на празника, обяснява читалищният секретар и организатор на проявата Албена Недева. За всички влюбени пред читалищната сграда ще има поставено голямо картонено сърце на любовта, предназначено за романтични снимки.


В Буховци за призовата тройка и награда за най-добър винар, както и за място на винената черга, ще се борят и дами. "Те са не по-лоши майстори от мъжете", - казва читалищният секретар в селото Кремена Кирилова.
По същото време се очаква официално да бъде открит и първият Интернет - музей, който вече стартира в Алваново.
В с.Ралица женската фолклорна група към читалището ще поздрави населението за Трифон Зарезан и Св.Валентин с песни и четене на любовни стихове.
Дегустации на вино и зарязване на лозя ще има в Руец, Давидово, Вардун и още много места в общината.Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://targovishtenews.com/news.php?extend.654 )